Éri Sára - Karrierirány

Gondolatok munkáról, hivatásról

Gondolatok munkáról, hivatásról

HOME, SWEET HOME (OFFICE) - KÁNAÁN VAGY INKÁBB LAKATLAN SZIGET?

Egy home office-os vallomása

2019. november 05. - Éri Sára

 

home_office_erisaracoach.png

 

 

Home office. Otthoni munkavégzés. És ez most nem a mosogatógép bepakolása.

Most vagy az van, hogy picit csorgatod te is a nyálad a kifejezés hallatán, mert annyira kipróbálnád. Vagy már azok közé tartozol, akiknek volt része benne. Esetleg vállalkozóként részben /egészben ezt a munkavégzési formát éled és gyakorlod.  

Milyen kép ugrik be először?

Hmmm, milyen lehet, amikor pizsamában kapcsolod be a céges laptopot.  Majd szelíden beindítod a mosógépet, mert hurrá, home office, közben ezt is tudod intézni! Meg akkor már párhuzamosan bekapcsolod a tegnap este félbehagyott sorozatodat, majd csendesen fut a háttérben, miközben te elkezded megnyitni a leveleket és……

Na álljunk meg egy pillanatra!!

Elmesélek valamit: eddig háromszor próbáltam meg az otthoni munkavégzés mellett húst sütni, mind a három alkalommal majdnem odaégett az egész. 

Sára tipp: ne süss húst közben! :)

Olvastam nemrég egy cikkben, a home office körüli bizalomról-bizalmatlanságról. Meg volt említve benne, hogy aki a munkahelyén megbízható, lelkiismeretes, az nem lesz másképp, ha otthonról dolgozik be.

Ámen.

Viszont szerintem érdemes hagyni egy próbaidőszakot a home office-ra. Mert bármennyire hihetetlen, nem mindenki fogja szeretni és nem mindenkinek való.

Egyre több cég nyújtja ezt a lehetőséget a munkavállalóinak. Valljuk be, vonzó „juttatás”. Egy kis motiváló. De hangsúlyozom még egyszer, nem feltétlen mindenkinek.

Összeszedtem néhány saját pro és kontrát!

Előnyök Sára szerint:

  • utazási idő kiesik (nálam ez min. 1,5-2 óra/nap lenne)
  • kérheted otthonra, ha neten rendeltél bármit :)
  • nem feltétlen kell szabit kivenned, ha szerelőt hívsz
  • ha úgy döntesz, hogy az első munkaórát átalszod (már ha olyan a munkakör) és utána viszont a fennmaradó 3 /5 / 7 órában pótolod be ezt és nyomod le a melót, hát legyen; bent az irodában kevésbé elegáns az asztalra dőlve aludni egy órát; de mindenki látott már egy ilyet (vagy mesélték neki ) :D, tehát adott esetben rugalmasabb lehet a munka elvégzésének üteme, saját ritmusodra szabhatod
  • tömeges home office esetén csökkenhetnek a munkaadó költségei: kisebb iroda is elegendő lehet, kevesebb céges kávé fogy, kevesebb wc-papír fogy :), nem kell annyit fűteni, de most tényleg :)
  • + 1: végre megismered személyesen a postást
  • + 2: influenza-szezonban nagyobb az esélyed , hogy megúszod

 

Hátrányok Sára szerint:

  • magány; én elég jól bírom, de aki kifejezetten társaságban tud csak töltekezni, annak lehetnek gondjai ezzel
  • ha kimaradsz, lemaradsz: szokták mondani, hogy ha nem vagy a tűz közelében, akkor kimaradsz egy csomó infóból; nos igen, ha egy nagyobb csapatban, nagyobb rendszerben dolgozol, akkor a tartós home office némiképp elszigetel a többiektől, nem segíti az összekovácsolódást, azt tuti
  • a személyes kommunikáció visszaesik, marad a telefon és az e-mail ; ez nem mindig gond, de sok esetben hátrány lehet
  • önfegyelem: nem tartom magam egy szétfolyós embernek, de az elején magamra kellett parancsolni néha, mert igenis meg kell szervezni, be kell osztani a napot; máskülönben csak pislogsz, hogy hogyan lett délután négy óra
  • mindent neked kell megoldanod: ez nem teljesen igaz, de amíg az irodában elakadtunk mondjuk egy technikai kérdésben, lefagyott a gépünk, elakadt a nyomtató, általában akad egy Józsi vagy egy Marika, aki rögvest kisegít bennünket; na otthon ez nem feltétlen van így, ott az oldd meg magad lép életbe, maximum telefonos segítség vehető igénybe, cserébe majd fejlődik a megoldó-képességed :)
  • ezt a pontot nem sz@rrágásnak írom, de nem is gondolunk ilyenekre, hogy az irodai szolgáltatásokat nem veszed igénybe otthon: pl. kávé, ásványvíz, télen emelkedhet a fűtés költséged, ha sokat dolgozol otthon stb.
  • + 1: megjelennek és becsöngetnek olyan házaló ügynökök, akiknek eddig nem is tudtál a létezéséről sem

 

Kihagytam valamit?

Én személy szerint nagyon örülök és hálás vagyok, hogy létezik az otthonról dolgozás lehetősége, de ami a legfontosabb, először próbáljuk ki, majd ha bejött a dolog, akkor alakítsuk úgy, hogy az hosszútávon magunk és a munkaadónk számára is hatékony és előnyös legyen!

Edzésre fel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatedzo.blog.hu/api/trackback/id/tr2515290070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása