Éri Sára - Karrierirány

Gondolatok munkáról, hivatásról

Gondolatok munkáról, hivatásról

SZŰRD MEG A KRITIKÁT!

2019. május 16. - Éri Sára

nagyito_kritika_onismeret_erisaracoach_gondolatedzo.png

 

A kritika.

Imádod. Igényled. Éhezel rá minden nap! Minél több jön, annál jobban érzed magad! ;)

Az ÉPÍTŐ kritika az kell, mondják sokan.

De honnan fogod tudni, hogy építő és hogy befogadd-e egyáltalán?

Kevés embert ismerek, aki kifejezetten panaszolja, hogy több kritikára vágyik. De elkerülni, hátat fordítani neki nem lehet. És nem is érdemes. Sokkal jobban jársz, ha megtanulod szelektálni őket, ami sok terhet tud levenni a válladról!

Hogyan szelektálj, melyiket fogadd el és melyiket hagyd egyszerűen elmenni?

Először is nézd meg, hogy kitől kapod a kritikát. Egy számodra fontos ember mondja, akire felnézel, akit elismersz, akinek adsz a véleményére?

Ha a válaszod IGEN, akkor mehetsz ezzel tovább.

Ha a válaszod NEM, akkor az ő véleménye számodra NEM FONTOS, döntsd el, mennyi időt szeretnél még arra fordítani (pazarolni), hogy ezzel a kritikával foglalkozol!

Ha válaszod IGEN volt, egy számodra fontos ember mondta, akinek adsz a véleményére, akkor nézd tovább, hogy mivel kapcsolatban fogalmazta meg a kritikáját?

Itt két nagy csoportra osztanám a véleményt, az egyik, ami az általad végzett cselekvésre érkezik, a másik pedig amit magadra, a személyedre, tulajdonságodra mondanak.

Gondold végig, hogy az illető az adott tevékenységben jártas, amire a kritikát tette? Ha pedig egy tulajdonságodra vonatkozóan tett kritikát, akkor ő maga hogyan áll ezzel a tulajdonságával?

Ha még ezen a „szűrőn” is átmegy a kritika, azaz az illető járatos a tevékenységben vagy éppen erős az adott tulajdonságban, akkor már érdemes elgondolkoznod, hogy ez valóban egy építő kritika lehet, javasolt megfontolni.

Szerintem két véglet van: amikor valaki minden kritikát magára vesz és amikor valakiről tényleg minden lepattan. Egyiket sem tartom szerencsésnek, de egy jó szűrővel beengedhető az, ami a fejlődésedet fogja szolgálni!

Edzésre fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatedzo.blog.hu/api/trackback/id/tr8914830858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása