Éri Sára - Karrierirány

Gondolatok munkáról, hivatásról

Gondolatok munkáról, hivatásról

ASSZERTIVITÁS

Csak egy álom vagy tényleg működhet?

2019. augusztus 26. - Éri Sára

asszertiv_erisaracoach.png

 

Asszertivitás.Egy szemléletmód, egy kommunikációs technika.
Azt jelenti, hogy nehezebb érzelmi szituációban tisztán el tudjuk mondani és ki tudjuk fejezni a saját igényeinket, kérésünket úgy, hogy közben odafigyelünk a másik félre és meghallgatjuk (és meg is halljuk!) az ő igényeit. Törekszünk egy olyan eredményre, ami mindkét félnek előnyös lesz.


Felmerül a kérdés, hogy ez elméletben nagyon szép, de csak egy álom vagy tényleg bevihető a mindennapokba, ha eleget gyakoroljuk?

Nekem a saját környezetemben (magamat is beleértve) az a tapasztalatom, hogy nagyobb arányban megjelenik vagy az önérvényesítő (agresszív) vagy alkalmazkodó (passzív) hozzáállás valakiben és ez keveredik egy alacsonyabb vagy magasabb fokú asszertív hozzáállással.
Ismerek olyanokat, akik erősen asszertívek a kommunikációjukban, de azt gondolom ők vannak kevesebben. Van emellett még egy negyedik típus is, a rejtett agresszív. Mindegyikre ki fogok térni részletesebben is.

Na de lássuk be, ha valamelyik stílus erősebb bennünk, ez nem jelenti azt, hogy rosszabbak vagy jobbak vagyunk a másiknál. A végső cél inkább az, hogy el tudjunk mozdulni az asszertivitás felé, ha erre van belső igényünk, késztetésünk!
Ez pedig olyan, mint a nyelvtanulás, gyakorlással csiszolódik.

Tavaly részt vettem egy asszertív tréningen, egyrészt, mert érdekel a téma, másrészt, mert fejleszteni szerettem volna magam!

Nálam az alkalmazkodó stílus felé billen a mérleg, ez keveredik az asszertivitással. Mások igényei fontosak számomra, azonban ezek ne menjenek a saját igényeim rovására. Nekem ott és akkor ezen volt a fókusz.Hiszen az én életemben is vannak olyan területek, amiket érdemes fejleszteni! Ilyenkor hívok segítségül egy coachot, más támogató szakembert vagy veszek részt egy témaspecifikus tréningen.

Hasznos dolog, ha felismerjük, tudatosítjuk, hogy melyik stílus jellemzőbb ránk és hogy ezzel mit szeretnénk kezdeni.
Lehet, hogy semmit.
Lehet, hogy elmozdulnánk belőle, mert zavarnak bizonyos helyzetekben mutatott reakcióink.

És mi jellemzi az egyes kommunikációs stílusokat?

Bővebben szó lesz róluk a következő bejegyzéseimben!

Addig pedig:


Edzésre fel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatedzo.blog.hu/api/trackback/id/tr9315025632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása