Éri Sára - Karrierirány

Gondolatok munkáról, hivatásról

Gondolatok munkáról, hivatásról

COACHING ESZKÖZÖK

2019. április 04. - Éri Sára

 

A coachingban a közös munka hatékonyságát a kérdéseken túl különféle coaching eszközök használata is segítheti. Hadd mutassak meg egy párat, amelyeket én is szívesen használok a munkám során!

1. KÁRTYÁK

Mikor használom őket?

A színes, figurás, történeteket megjelenítő kártyalapok sokat tudnak segíteni egy-egy téma jobb kibontásában, szabadon össze tudod kötni a saját gondolataidat és érzéseidet a lapokon megjelenő figurákkal, eseményekkel, színekkel. Elindulnak a gondolatok és sokszor könnyebben rá tudsz hangolódni a témádra a kártyák segítségével. Emellett egy játékosabb formát ad a beszélgetésnek és megkönnyítheti számodra egy nehezebb téma elindítását is.

Én nagyon szeretem és használom is őket!

2. RAJZOLÁS

A coach képzésemen több alkalommal is feladatként kaptuk a rajzolást.
Megtapasztalhattam - ahogyan a kártyákra is igaz - hogy egy-egy rajz beszédesebb, mint azt elsőre gondolnánk.

Mikor alkalmazom ezt az eszközt?

A rajzolás segít előcsalogatni az éppen aktuális hangulatodat vagy a téged legjobban foglalkoztató kérdéseket. Az alkotás felszabadítóan hat rád és kis időre újra gyereknek érezheted magad, aki gyakran vette elő a színes ceruzát, a zsírkrétát, meg a vízfestéket

Már az idejét sem tudod, hogy mikor rajzoltál utoljára? Próbáld ki újra! Rajzold ki magadból, ami éppen foglalkoztat!

3. RENDSZER-TÁBLA

Elsőre egy társasjáték juthat róla eszedbe, ami a kinézetét illeti. Tartozékai a fából készült, különböző méretű és színű bábuk, a színes zsinórok és a tábla, ahová mindezek felhelyezhetőek.
Egy külön képzés keretében tanulhattam meg az eszköz használatát, ahol ráadásul egy saját témámon is dolgoztunk a tábla segítségével. Nagyon tanulságos volt! Az ott szerzett tapasztalataim teljesen meggyőztek arról, hogy helye van a coaching eszköztáramban!

Mikor használom az ügyfelemmel?

Szinte bármilyen témával kapcsolatban jól alkalmazható. Az ereje és a hatása leginkább abban rejlik, hogy egy helyzet táblán való megjelenítése sokkal részletesebbé és árnyaltabbá tudja tenni a szóban elmondottakat. Használatára egy egész coaching alkalom szükséges, de előfordul, hogy még egy következő alkalomra is átnyúlik.

A bemutatott eszközöket egytől egyig magam is kipróbáltam a saját életemre vetítve, ezért tudom biztosan állítani, hogy hasznosak és helyük van a coaching folyamatok során.

Edzésre fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatedzo.blog.hu/api/trackback/id/tr4514738475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása